יבנה בתפארתה - אז והיום
מערכת האתר
08.11.21 / 16:19
מורות פרדס צפוני יצאו לסיור מודרך במפעל היין העתיק שהתגלה ביבנה - וחזרו נפעמות: ״מדהים לראות את המפעל הזה בנוף אורבני עם מגדלים עכשוויים. תחושה של גאווה״
"כל העיר בית ספר״, התוכנית הבית ספרית ללימודי הסביבה ממשיכה. הפעם מורות בית החינוך "פרדס צפוני" יצאו ללמוד ארכיאולוגיה והיסטוריה שהיא התחום המדעי החוקר את עברה של האנושות על ידי מציאה, תיעוד וניתוח של מידע חומרי וסביבתי, ועל יבנה בתקופה הביזנטית, בעקבות גילוי אזור תעשייה גדול מהתקופה הביזנטית, ובו מפעל מרשים ביותר וגדול לייצור יין בכמויות מסחריות המוכר בעולם מהתקופה.
יבנה בתקופה הביזנטית נחשבה מהחשובות שבערי מישור החוף המרכזי. הסיור התקיים בשיתוף ותיאום עם רשות העתיקות ביבנה. ״זה המקום להודות לגילי מרשות העתיקות על ההיענות והתיאום, לדניאל ויינברג מנהל חינוך איזור מרכז ולאריאל הלר דובר עיריית יבנה״, אמרו בפרדס צפוני.
״המדריכה סבטלנה חיכתה לנו בכניסה לאתר הסבירה על ההתיישבות ביבנה בתקופה הביזנטית. על מותג "קנקן עזה" ו"קנקן אשקלון" שזה יין ממותג שרובו יין לבן, קיבל את שמו מכיוון ששווק דרך נמלי עזה ואשקלון וידוע בכל העולם באותם זמנים, שיצא מהיקב הגדול ביבנה. הכלים והיין שיוצרו ביבנה זכו לתהילה בינלאומית והגיעו למקומות שונים בעולם״, סיפרו.
שתיית יין היתה מקובלת מאוד באותה תקופה, מאחר שהמים לא היו תמיד סטריליים וטעימים, נהגו גם להשתמש ביין כמין "תרכיז" לשיפור הטעם, או כתחליף למי השתייה.
המפעל כולל חמש גיתות יין, כל אחת מהגיתות שנחשפו, השתרעה על שטח של כ225 מ"ר. רצפת הדריכה מרוצפת בפסיפס. סביב רצפת הדריכה, נבנו תאים כנראה לתסיסת היין, ולידם שני בורות לאיסוף היין, שצורתם מתומנת. ובינהם מערכת ניקוז ודרכי גישה מסודרות. יישון היין נעשה בתוך קנקנים מאורכים, המוכרים בשם 'קנקני עזה'. הקנקנים עצמם יוצרו באתר בכבשנים גדולים שגם נמצאו בחפירות.
גולת הכותרת בסיור היתה הסטוקו (בעברית- כיור) התאים, כנראה מרכז מבקרים של אותה תקופה, צופו בסטוקו - קישוט אמנותי בצורת צדפה. אי אפשר להתעלם ממראה מפעל היין העתיק בן 1500 שנה שנראה על רקע נוף אורבננ של מגדלים עכשוויים של המאה ה-21. יבנה היום ואז... גאווה יבנאית!