פרס ישראל לתעשייה יוענק למייסדי אורמת, יהודית ויהודה ברוניצקי
05.03.18 / 10:45
אמש (ראשון) הודיע שר החינוך, נפתלי בנט, על זכייתם של יהודית ויהודה ברוניצקי, מייסדי חברת האנרגיה אורמת וביה"ס אוטר-אורמת, בפרס ישראל בתחום התעשייה. צבי גוב ארי: " ברכות חמות בשם כלל תושבי העיר וכה לחי"
גאווה גדולה ליבנה עם הוודע על ההחלטה להעניק את פרס ישראל לתעשייה לתושבי העיר דיתה (יהודית) ויהודה ברוניצקי, מייסדי אורמת ותורמים גדולים למערכת החינוך העירונית עם הקמת אורט-אורמת ותמיכה בבייה"ס הממלכתי 'ביאליק' לטבע. ועדת הפרס התכנסה בראשותו של יו"ר הוועדה – מר שלמה דוברת, כשלצדו החברים – מר רן מידן ומר אילון תירוש.
בנימוקיה ציינה הוועדה: "יהודה ברוניציקי, איש חזון, ממציא, יליד פולין ששרד את השואה וביחד עם רעייתו, דיתה ברוניצקי, מראשוני נשות העסקים והיזמות בישראל, אישה פורצת דרך בתחומה, הקימו ביחד את קבוצת אורמת והפכו אותה לחברה מובילה בעולם באנרגיה גיאותרמית.
"עוצמתם טמונה בהתמדה, בדבקות במטרה וברוחב היריעה של עשייתם הכוללת שותפות בהקמת חברות תעשייה טכנולוגיות בולטות כגון: אורבוטק, אורגניקס ואחרות. הם השכילו לחבר בין חזון ליכולת יישום וביצוע במציאות מורכבת ומשתנה, הם חתומים על עשיית פורצת דרך בתעשייה המקומית והעולמית ועל תרומה משמעותית לחינוך הטכנולוגי, לקידום נשים ולחדשנות".
פועלם וקורות חייהם (מתוך 'הידען')
יהודית (דיתה) ברוניצקי הקימה ביחד עם יהודה בעלה את קבוצת אורמת והובילה את הניהול העסקי של הקבוצה זו במשך עשרות שנים. לאחר פרישתה לגמלאות הרחיבה דיתה את הפעילות הציבורית שלה – בתחום החינוך וההשכלה הטכנולוגית, בוועדות והנהלות ציבוריות שונות בתחום, בפעילות לקידום התעשייה הישראלית כמו גם בניסיונות לקרב ולחבר בין יהודים לערבים בישראל.
יהודה ברוניצקי נולד בלבוב (אז בפולין וכיום באוקראינה) ושרד את השואה. עבד כמהנדס פרויקט במרכז למחקר הגרעיני הצרפתי CEA. בשנת 1958 עלה לישראל והצטרף למעבדה הישראלית לפיסיקה בירושלים, שם כיהן כמנהל צוות הפתוח של הטורבינה הסולארית. ליהודה שם של מומחה עולמי באנרגיה חלופית. במקביל, פעל גם למען הקהילה בתחום החינוך הטכנולוגי.
הזוג ייסד את אורמת בשנת 1965. החברה נכנסה להסכם רישיון עם מדינת ישראל לשימוש בפטנטים הראשונים של טכנולוגיה לייצור טורבינות, שמבוססות על מחזור רנקין ושפותחו על ידי יהודה בעת עבודתו במעבדה הישראלית לפיסיקה. היחידות הראשונות שייצרה היו יחידות סולאריות והשימוש המיועד שלהן היה שאיבת מים במקומות מרוחקים באפריקה.
משלא נמצא מימון בינלאומי ליחידות סולאריות, הוסב השימוש המיועד של הטכנולוגיה והושלמה בניה ומשלוח של דגמים ראשונים של יחידות כוח קטנות לאספקת חשמל ללא אחזקה לשוק התקשורת.
בעקבות משבר האנרגיה בשנות ה-70, החברה החלה לפתח יחידות כוח גדולות ויישומן בפרויקט ברכות השמש – ייצור חשמל מאנרגית השמש כאשר קולט השמש ואוגר החום הוא ברכת שמש שפותחה על ידי המעבדה הישראלית לפיסיקה. בשנות ה-80, עם ירידת מחירי הנפט בעולם, החברה הסבה את היחידות שפותחו עבור שימוש באנרגיית השמש לניצול אנרגיה גאותרמית מטמפרטורות נמוכות.
בשנת 1982 החלה אורמת להשקיע בחברות יזמיות בתחומים שונים – דוגמת אורבוט (לימים אורבוטק) ואורגניקס. זאת במטרה להגדיל את המנעד של התעשייה ברת קיימא בישראל. אורבוטק נסחרת כיום בנסד"ק ומכירותיה השנתיות (בשנת 2016) עומדים עלכ-800 מיליון דולר. בבעלותה יותר מ-1100 פטנטים והיא מעסיקה כ-700 עובדים בישראל.
בסוף שנות ה-80 החברה החלה לעבור ממודל עסקי של מכירת ציוד למודל של ייזום והקמת תחנות כוח תוך כדי שמירה על הבעלות עליהן ומכירת החשמל בחוזים ארוכי טווח.
אורמת של היום היא חברה בינלאומית הממוקמת ביבנה עם מכירות של מעל 660 מיליוני דולרים וכ-1200 עובדים (2016), מחציתם בישראל.
הזוג ברוניצקי הקים גם את בית הספר אורט אורמת. בשנת היווסדו, 1970, היה מספר התלמידים בו גדול ממספר העובדים באורמת, והוא הצמיח בוגרים רבים, אנשי מקצוע, מנהלי ייצור ומהנדסים.
ראש העיר, צבי גוב-ארי פירסם הודעה על זכייתם של בני הזוג ברוניצקי בפרס המכובד: "שמחתי לשמוע על ההחלטה מחממת הלב להעניק את פרס ישראל לתעשייה לתושבי יבנה, יהודית ויהודה ברוניצקי, מקימי קבוצת האנרגיה "אורמת". יהודית ויהודה הם סמל ומופת לעשייה פורצת דרך בתחומי האנרגיה העולמית, בעלי תרומה סגולית למדינת ישראל ולחברה. אנשים נפלאים אשר העמידו דורות של תלמידים בעלי הכשרה חינוכית-טכנולוגית במסגרת בית הספר התעשייתי אורט-אורמת בעיר. ברכות חמות בשם כלל תושבי העיר וכה לחי".