המדינה צריכה לקחת דוגמא מקהילות הצעירים יוצאי אתיופיה ביבנה
23.01.17 / 14:13
הדברים נאמרו על ידי מנכ"לית קרן שח"ף בעקבות פרסום דו"ח אדווה לפיו יוצאי אתיופיה מרוויחים את השכר הנמוך ביותר במשק הישראלי
לאחרונה פורסם הדו"ח השנתי של מרכז אדווה שבו צוין, בין היתר, כי ישנם פערים עצומים בין שכרם של ישראלים יוצאי אתיופיה לבין יתר האוכלוסייה בישראל. הדוח מצא, כי ההכנסה הממוצעת של יוצאי אתיופיה עמדה בשנת 2015 על 5,300 ₪ לחודש בלבד – קצת יותר ממחצית מהשכר הממוצע במשק ורק מעט יותר משכר המינימום.
בכדי להתמודד עם הנתונים הקשים האלה, פועלת בשנים האחרונות רשת הקהילות של צעירים יוצאי אתיופיה "חברים בטבע", שחבריה פועלים גם ביבנה. עלי פי נתוני קרן שח"ף המבוססים על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ביבנה מתגוררים כ- 3,100 תושבים המשתייכים לקהילת יוצאי אתיופיה, ומהווים כ- 7.3% מכלל האוכלוסייה בעיר.
"חברים בטבע" נוסדה במטרה להעצים את קהילת יוצאי אתיופיה ולמצות את פוטנציאל בני הנוער על ידי שיפור הזהות העצמית, חיזוק התא המשפחתי, קירוב בין מגזרי אוכלוסיה שונים והגדלת שיעור המתגייסים ומתנדבי השירות הלאומי. העמותה הוקמה ב- 2005, ובין מייסדיה יוצאי אתיופיה, ישראלים ותיקים, דתיים וחילוניים.
קרן שח"ף, שותפות פילנתרופית התומכת ברשת "חברים בטבע" ובכ- 200 קהילות צעירים נוספות הפועלות למען שוויון חברתי בפריפריה, חושפת נתונים נוספים לגבי אוכלוסיית יוצאי אתיופיה בישראל. על פי נתוני קרן שח"ף, בישראל ישנם כ- 139 אלף תושבים יוצאי אתיופיה: 62% מהם נולדו באתיופיה ו- 38% נולדו בישראל. אוכלוסיית יוצאי אתיופיה, מהווה כ- 1.7% מכלל אוכלוסיית ישראל.
על פי נתוני קרן שח"ף, מלבד הפערים בשכר, ישנם פערים בולטים נוספים בין אוכלוסיית יוצאי אתיופיה ליתר תושבי ישראל. כך למשל, 13% מהם מובטלים, למעלה מפי שתיים משיעור האבטלה הממוצע בקרב כלל האוכלוסייה, העומד על כ- 5.3%. פערים נוספים נמצאו בתחום החינוך: הציון הממוצע של ילדים יוצאי אתיופיה במבחני המיצ"ב באנגלית עמד על 47 לעומת ציון ממוצע של 63 בקרב כלל האוכלוסייה ובמתמטיקה הציון הממוצע שלהם עמד על 37 לעומת 61 בקרב כלל ילדי ישראל.
נקודה בעייתית נוספת שמקשה על יוצאי אתיופיה להצליח ולהרוויח שכר גבוה בעתיד הוא אי עמידה בדרישות הסף באוניברסיטה: בעוד שעל פי נתוני קרן שח"ף 50% מקרב כלל האוכלוסייה עומדים בדרישות אלו, רק 32% מקרב הצעירים יוצאי אתיופיה עומדים בה ויכולים ללמוד לתארים אקדמיים. כך למעשה נשמרים הפערים, כאשר ברור כי השכלה היא אחד הגורמים המרכזיים להצלחה בחברה הישראלית.
נתונים מדאיגים נוספים הם כי 65% מהילדים יוצאי אתיופיה הם עניים לעומת 36.5% בקרב כלל האוכלוסייה וכי כמעט 57% מקרב יוצאי אתיופיה רשומים במחלקות הרווחה בישראל לעומת כמעט 16% בלבד בקרב כלל האוכלוסייה.
ד"ר חיה ג'משי, מנכ"לית קרן שח"ף: "לא ייתכן שפלח כל כך גדול ומשמעותי באוכלוסייה הישראלית מופקר לחלוטין על ידי המדינה. אוכלוסיית יוצאי אתיופיה הם חלק בלתי נפרד מהישראליות ולכן על המדינה לקחת אחריות ולפעול למען צמצום הפערים הקיימים, בין היתר באמצעות קהילות הצעירים בהן תומכת קרן שח"ף. כאשר מדינת ישראל תשכיל להבין זאת ותראה בקהילות הצעירים את המנוף המשמעותי ביותר לקידום הפריפריה, נזכה סוף סוף לשינוי החברתי המיוחל שיצעיד קדימה את כל תושבי המדינה".
קרן שח"ף היא קרן של פילנתרופים ששמה לעצמה למטרה לקדם את הקהילות המשימתיות לכדי תופעה לאומית חדשה, אשר תשנה את פני החברה הישראלית. בקרן שותפים פילנתרופים וקרנות מהארץ ומחו"ל התורמים מכספם וכן רותמת את המגזר הציבורי בארץ (משרדי מממשלה, רשויות) לתמוך ולסייע לפעילות של הקהילות.