בית דין רבני או בית משפט לענייני משפחה?
30.03.17 / 21:03
לאור ייצוגה של עורכת הדין רעות שדה, אמא ל- 5 בנים קיבלה את דירת המגורים המשותפת ופטור מכלל חובות בני הזוג לשעבר
עוה"ד רעות שדה מייצגת לקוחות רבים בנושאי דיני משפחה על כלל רובדיהם.
בהתאם, למשרדה של עוה"ד רעות שדה הגיעה לקוחה בשנות הארבעים לחייה, אשר גוללה בפניה את סיפורה: הלקוחה גננת במקצועה, נישאה לפני כ-15 שנה. לה ולבעלה כחמישה ילדים משותפים, קטינים. הבעל הינו נהג אוטובוס.
בטרם נישאו הצדדים, האישה קיוותה כי חיי הנישואין יתבססו על אהבה, הבנה ושיתוף פעולה. במרוצת השנים, התבדו ציפיותיה של האישה, והחלו בני הזוג לריב בתכיפות. במהלך המריבות נהג הבעל להתפרץ על האישה ולקלל אותה, הכול לעיני הילדים. באחת מן המריבות המתוארות, הבעל נטל חפציו והחליט לעזוב את הבית.
לבני הזוג בית משותף, עליו רובצת משכנתא. בחודשים לאחר עזיבתו של הבעל את הבית, המשכנתא לא שולמה, שכן, האישה בחופשת לידה בעקבות הולדת בן הזקונים של בני הזוג, והבעל לא טרח לשלם ולדאוג לגורלם של האישה וילדיהם. בנוסף לבני הזוג חובות לבנקים בסך של כ 300,000 ₪.
בשלב זה החליטה האישה כי, אין היא יכולה להמשיך כך, בפרט לאור החששות הכבדים מההשלכות של החובות שנצטברו בגין אי תשלום המשכנתא ולאור העובדה שהיא ידעה כי עליה להגיש לילדיה אוכל לשולחן.
האישה פנתה אל עוה"ד רעות שדה וסיפרה לה את סיפורה. עוה"ד רעות שדה האזינה ארוכות ללקוחה ולאחר מכן נטלה את הייצוג בתיק. עוה"ד רעות שדה מיד ניגשה לעבודה ולמלאכה והגישה תביעות גירושין, מזונות קטינים, רכוש ומשמורת בבית המשפט לענייני משפחה.
ואולם, להפתעתה של עוה"ד רעות שדה ובניגוד מוחלט לכללי המשפט בתחום דיני המשפחה, הוגשו מטעם הבעל תביעת גירושין לה כרוכים אותם נושאים אשר תבעה האישה בבית המשפט לענייני משפחה.
עיקרון ידוע בדיני משפחה הינו "מרוץ הסמכויות" אשר מתנהל בין בית הדין הרבני לבית המשפט לענייני משפחה.
מרוץ סמכויות הוא הלכה למעשה מונח משפטי המתאר מצב בו סכסוך בין שני בעלי דין יכול להידון בפני שני מוסדות שיפוט שונים ולבעלי הדין עדיפות להגשת התביעות במוסד ספציפי. במצב זה, נהוג שהמוסד הראשון אליו מובאת התביעה לדון בסכסוך הוא שידון בו ועל כן יש לבעלי הדין אינטרס למהר ולהגיש תביעה במוסד הנראה להם עדיף מבחינתם. בישראל מתייחס "מרוץ הסמכויות" לתחומים שונים ובהם הכרת אבהות וקביעת מעמד אישי, אך לרוב הוא מתייחס למחלוקות בין בני זוג הנמצאים בהליך גירושים, היכולות להידון בפני בית משפט לענייני משפחה או בפני בית דין רבני.
עוה"ד רעות שדה מיהרה לפעול והגישה לבית הדין הרבני בקשה לסילוק התביעות על הסף. בקשתה של עוה"ד רעות שדה התקבלה, והתביעה סולקה.
הסכסוך המשיך להתנהל בבית המשפט לענייני משפחה, תוך שבית המשפט ובאי כוחם של הצדדים, בניהם עוה"ד רעות שדה, ניסו להגיע להסכמות.
לאחר משא ומתן ארוך בין באי כוחם של הצדדים, בו הוחלפו טיוטות הסכם רבות, הגיעו בני הזוג להסכמה, וחתמו על הסכם גירושין המסדיר את שלל המחלוקות אשר עמדו על הפרק. ההסכם אושר כדין בפני בית המשפט לענייני משפחה, וכעת בני הזוג ממתינים למועד בו יקבע סידור גט כהלכה בבית הדין הרבני.
בהסכם הוסכם בין היתר כי, לאם תוענק המשמורת על הילדים והוסדרו הסדרי הראייה של האב עם הילדים. כמו כן הוסכם כי, הבעל ישלם דמי מזונות חודשיים עבור הקטינים וכי, זכויותיו של הבעל על הבית יועברו לידיה של האישה כך שהבית יהיה בבעלות מלאה של האישה! הבעל ייקח על עצמו את מלוא תשלום החובות המשותפים העומדים על סך של כ 300,000 ₪ כך הובטח כי, מעתה ואילך לאישה ולילדים תהיה קורת גג בטוחה, ואוכל על שולחנם.
עוה"ד רעות שדה: "תחום דיני המשפחה הינו תחום הנוגע לליבי במיוחד, שכן, מדובר בדיני נפשות. מומלץ כי, מי שזקוק לעורך דין העוסק בתחום, יפנה לעורך דין אשר מחד, יתייחס לדברים בכובד ראש, ומאידך, ינהג במלוא הרגישות. אין שמחה ממני שהסיפור הנידון הסתיים באופן שידה של הלקוחה על העליונה. "