אור בקצה המהנהרה
25.05.17 / 19:22
למשרדה של עוה"ד רעות שדה הגיע אדם בשנות החמישים לחייו וגולל את סיפורו בפניה: הלקוח, אדם נשוי ואב לחמישה ילדים, החליט לבצע שיפוץ כללי בביתו, מטרה לשמה חסך במשך שנים רבות
כחלק מהשיפוץ, פנה הלקוח לחנות בעלת מוניטין רב שנים בתחום התאורה, לרכישת גופי תאורה, ספוטים וציוד נלווה לבית ולחצר. הלקוח התרשם מאוד מהחנות והחליט לרכוש מימנה את כלל הציוד, עסקה שהסתכמה בסך 50,000 ₪.
הלקוח שהתרשם מהחנות ומטיב המוצרים, לא היסס ונתן 5 שיקים לתשלום העסקה. בעל העסק דרש להשאירם פתוחים, בטענה שהוא נוהג להטביע את חותמת העסק על גבי השיקים והבטיח כי, המוצרים יסופקו תוך מספר ימים לבית הלקוח.
כעבור מספר ימים של המתנה מבלי שהסחורה סופקה וללא מענה טלפוני בבית העסק, החליט הלקוח ללכת לשם בעצמו.
לתדהמתו, החנות הייתה סגורה ושורה ארוכה של לקוחות כעוסים השתרכו אל מול דלתה. התברר כי העסק פשט רגל ובעל העסק נעלם ויחד אתו ערימת שיקים של עשרות לקוחות מאוכזבים.
הלקוח שנותר ללא הסחורה וללא השיקים, חשב כי הבעיה תיפתר בביטול השיקים, וכך עשה. להפתעתו הרבה, כעבור מספר שבועות הגיע לביתו מכתב המודיע על פתיחת הליכי הוצאה לפועל כנגדו לגביית חוב של 50,000 ₪ בגין שיקים הרשומים על שמו.
בשלב זה הבין הלקוח כי השיקים התגלגלו לידי צד ג', והוא אינו יכול לפתור את הבעיה לבדו ופנה לעוה"ד רעות שדה. עוה"ד רעות שדה האזינה ללקוח בקשב רב, בעודה מבהירה לו כי אמנם אין זה הליך פשוט נוכח העובדה שהלקוח מסר שיקים פתוחים- דבר שלא יעשה, ונוכח ההלכה הפסוקה הקובעת כי אי מתן תמורה בעבור התשלום אינו מגן על החייב מפני תביעת צד ג' האוחז בשיקים כשורה, אך היא בטוחה שתוכל להעניק עזרה ללקוח לאור מעשה המרמה שנעשה לו.
עוה"ד רעות שדה נטלה את הייצוג בתיק והחלה בהגשת התנגדות לביצוע השטר, במסגרתה טענה כי, הלקוח כלל אינו מכיר את המחזיק בשיקים. הלקוח מסר את השיקים בעבור סחורה שלא סופקה בחנות ידועה ולא במקום מפוקפק ומעורר חשד. הלקוח לא מילא את שם המוטב בהיסח הדעת ולאור דרישת בעל העסק להטביע את חותמת העסק על גבי השיקים, והדגישה כי הלקוח נהג במשנה זהירות בעת ביטול השיקים.
ב"כ הצדדים פעלו לפתרון הסכסוך בדרכי נועם, דבר שלשמחת עוה"ד רעות שדה הוביל להסכם פשרה שקיבל תוקף של פסק דין. ההסדר התווה כי, על הלקוח לשלם 5,000 ₪ בלבד, עשירית מהסכום הנדרש בהליך ביצוע השטר.
עוה"ד רעות שדה מדגישה- כאשר אדם מוציא שיק שלא מוגבל למוטב בלבד, משמעות הדבר היא שמקבל השיק יכול להעבירו לגורם שלישי ואפילו לגורם רביעי הזכאי לגבות את החוב בלשכת ההוצאה לפועל, ממש כאילו זה פסק דין חלוט, גם במקרה שהשיק בוטל. גרוע מכך, אותו אדם ייאלץ לפרוע את השיק אפילו כשלא קיבל כל תמורה בעדו.
צרכנים רבים אינם מודעים לכך שצריך וניתן להגביל שיקים על ידי פעולות פשוטות כמו כתיבת המילים "למוטב בלבד" על גבי השיק, או כתיבת שם המוטב והוספת המילה "בלבד". ללא פעולות המגבילות את השיק, הוא נחשב לסחיר ויכול לעבור מאיש אחד למשנהו ממש כמו כסף מזומן.
עוה"ד רעות שדה: "שמחתי לעמוד לשירותיו של הלקוח ולסייע לו לסיים את התיק כנגדו בתשלום עשירית מסכום התביעה בלבד, חרף העובדה כי מסר שיקים ללא כתיבת שם המוטב, דבר שבאופן רגיל מחייב את מוסר השיק במלוא הסכום לתשלום. באם הנך מצוי בסיטואציה דומה, מומלץ להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בכדי שזה יוכל לייעץ לך וללוות אותך לאורך ההליך".