בכיר בעל ניסיון עשיר? זה לא בהכרח יתרון
19.02.20 / 14:37
אתר 'פורטל דרושים': לעובדים בכירים בני 40-50 לוקח כשנה למצוא עבודה חדשה | ואלה הסיבות האמיתיות של המעסיקים
צברתם ניסיון של שנים רבות בעבודה? הגעתם לתפקיד בכיר ורם-דרג בחברה שלכם? לא בטוח כי אלה יעמדו לטובתכם כשתחפשו את מקום העבודה והתפקיד הבאים. אתר 'פורטל דרושים' מבית 'יד2' מדווח כי ככל שהמשרה יותר בכירה והגיל מתקדם, כך לוקח יותר זמן למצוא עבודה – וזאת למרות הניסיון והידע העצום שצברו הבכירים (ואולי אף בגלל זאת). למעשה, 'אפקט הפרסה' בולט בשכבה זו - לפיו מגיעים לנקודת שיא בקריירה הן מבחינת שכר והן בתפקיד, ואחרי כן לעיתים אין ברירה והם חוזרים אחורה.
ניסיון רב-שנים מוכיח כי עובדים בכירים בגיל 40-50 בעלי 7-8 שנות ניסיון ימצאו עבודה בממוצע רק לאחר שנה שלמה של חיפושים. רוב התשובות שהם מקבלים הן כי הם בעלי כישורי יתר ("אובר קוואליפייד"), או שהתפקיד "קטן מדי" עבורם וכדומה. הסיבות המרכזיות לחוסר הרצון של מעסיקים לקבל לעבודה בכירים בגילאים אלה הן העלות הגבוהה שלהם – בדרך-כלל ציפיות השכר של עובדים אלה גבוהות. כמו-כן, קיים החשש שמא הם לא יוכלו לקבל מרות של מנהלים צעירים מהם, או ליישם, להתאים עצמם ולהסתגל לשיטות עבודה אחרות/חדשות ממה שהם מכירים.
לעומת שכבת גיל זו, העובדים הצעירים מוצאים עבודה חדשה מהר יותר: בגיל 20-30 ניתן למצוא עבודה באופן כמעט מיידי גם אם אין לך תואר או ניסיון, בסוגי עבודות כמו אבטחה ושמירה, מלצרות וכדומה. עובדים אלה נמצאים בתחילת דרכם בשוק התעסוקה, ואלו השנים בהן הם בדרך-כלל שוקלים את עתידם המקצועי – חלקם יילכו ללימודים גבוהים, חלקם ירכשו מקצוע לא-אקדמי, אחרים יעבדו בעבודות מזדמנות או כלליות. כשאין ממש העדפות תעסוקתיות ברורות – הנטייה היא ללכת על עבודות זמינות, אליהן רף הקבלה לא גבוה במיוחד, ובהתאם לכך משך הזמן הדרוש למציאתן.
שכבת הגילאים 31-40 כוללת עובדים בעלי מקצוע וללא ניסיון /ניסיון מועט. משך זמן חיפוש העבודה בממוצע בגילאים אלה נע בין 3-4 חודשים, ואם יש להם ניסיון של 2-3 שנים הם ימצאו עבודה בתוך חודשיים. שכבת גילאים זו מכילה בעיקר הורים לילדים מתבגרים/בוגרים, הם מגיעים בדרך-כלל כבר עם מקצוע שרכשו ועם העדפות תעסוקתיות די ברורות.
שכבת הגיל האחרונה היא, כאמור 40-50, בה חיפוש העבודה אורך חצי-שנה עד שנה, וזאת בהתאם לדרג התפקיד. ככל שהעובד יותר בכיר כך משך זמן חיפוש העבודה עולה. על פניו כל מעסיק היה רוצה לקבל עובד בעל ניסיון וידע רבים, עם מחוייבות לעבודה ומוסר המאפיינים בגרות ובשלות, עם זמן פנוי יחסית (הילדים כבר גדולים) ורצון ליציבות – אבל בפועל יותר ויותר מעסיקים לא מעוניינים לשלם פרמיה על ניסיון.
מניתוח נתוני סקר כוח-אדם האחרון שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנת 2017 עולה כי שיעור המועסקים בישראל בגילאים 45-54 עומד על 18% בלבד, 14% מהמועסקים הם בני 55-64, ורק 5% בני 65 ומעלה.
לדברי מנכ"לית אתר 'דרושים', ליאת הדר-שרביט, "אין ספק שקיימת אפלייה לא מכוונת על רקע גיל, והיא נובעת מחשש של המעסיקים מפני ציפיות שכר גבוהות ו/או דרישות לתנאי עבודה מיוחדים ומועדפים. מבדיקה שביצענו, רוב הפסילות של האוכלוסייה המבוגרת הן על רקע אי-התאמה לתרבות הארגונית. אנו בפורטל 'דרושים' ממליצים לשים בצד חששות אלה ואחרים, ולהבין שישנם הרבה עובדים בוגרים שמוכנים להתגמש ולהשקיע רבות במקום עבודה שנותן להם הזדמנות להביא לידי ביטוי את יכולותיהם ונסיונם".