יוזמה חדשה של חבר המועצה רועי גבאי: "נפרדים מהכלים החד-פעמיים בגני הילדים"
28.10.19 / 16:00
מציע להעלות לדיון במועצת העיר יבנה החלטה לצמצם את השימוש בכלים חד-פעמיים בצהרונים ובגני הילדים | לצד זאת, ל'יבנה נט' נודע כי העירייה מפעילה מתחילת שנה"ל הנוכחית פיילוט להפחתת השימוש בכלים חד-פעמיים בצהרונים, המתקיים בשלב ראשון בביה"ס האקולוגי
חבר מועצת העיר, רועי גבאי, הגיש הצעה לדיון במועצת העיר לצמצום השימוש הכלים החד-פעמיים במוסדות ציבור. גבאי הציע להתחיל בפיילוט שיכלול מספר גנים ובתי-ספר, ויאפשר תקופת מעבר לטובת למידת הנושא והפקת לקחים, וכן לביצוע מכרזים והתקשרויות על-מנת לבצע הליך רחב יותר.
"ביבנה יש למעלה מ-100 גני-ילדים, ומדי יום ילדינו אוכלים את ארוחות הצהריים בצהרונים בכלים חד-פעמיים", אומר גבאי, ומוסיף: "אמנם מדובר בכלים זולים יחסית, ובמידת-מה בנוחות, אך השימוש הנרחב בפלסטיק חד-פעמי והזיהום שנגרם עקב כך מחייבים פעולה נמרצת ושינוי הרגלים".
"מעבר לכלים רב-פעמיים יחסוך עלויות רכש חד-פעמי, יקצץ בעלויות פינוי אשפה, ובעיקר יפסיק את הזיהום שהכלים החד-פעמיים מייצרים. מהלך שכזה יעודד ויאפשר חינוך לאיכות סביבה והגברת המודעות, ובטווח ארוך יותר ניתן יהיה לרכוש מדיחים מהחיסכון בעלויות הרכש של הכלים החד-פעמיים", ציין.
עם זאת, יצויין כי ל'יבנה נט' נודע שעיריית יבנה מפעילה זה מכבר תוכנית לצמצום ייצור האשפה העירונית, ובכללה מפעילה רשת הצהרונים העירונית פיילוט בצהרון ביה"ס האקולוגי, במסגרתו הוצאו כבר לפני מספר ימים כלי האוכל החד-פעמיים מהגן, והילדים והצוות משתמשים בכלים רב-פעמיים.
המהלך מתבצע בעקבות החלטה של ועדה ייעודית שהוקמה ברשת המרכזים הקהילתיים, בהשתתפות הורים מתנדבים, צוותי ההוראה והנהלת רשת הצהרונים, במטרה, כאמור, להירתם למאמץ העירוני אותו מובילה הרשות המקומית לצמצום היקפי האשפה ביבנה.
עוד נודע, כי יש כוונה להרחיב בזמן הקרוב את היקף המהלך הירוק לצהרונים נוספים בעיר, וכן כי תישקל אכן האפשרות להשתמש בכספים שייחסכו, לטובת רכישת מדיחי כלים.
הפלסטיק החד-פעמי הוא אחד מאויבי הסביבה המסוכנים ביותר. אמנם השימוש בסכו"ם, צלחות וכוסות חד-פעמיים הינו נוח לשימוש, אך מדובר בחומרים שכמעט ואינם מתכלים (במשך כ-400 שנים) וגורמים לנזק סביבתי רחב. גם אם נמחזר את הפלסטיק, הרי שקצב ייצורו עולה במידה ניכרת על יכולת המחזור, הודות לסגנון החיים הנפוץ של 'השתמש וזרוק'. מספר עובדות מטרידות על הפלסטיק:
- הפלסטיק מתפרק למיקרו-פלסטיק, החודר למי-תהום ומשחרר מזהמים הפוגעים בבריאותנו.
- המיקרו-פלסטיק נאכל על-ידי דגים ומגיע בסופו של דבר לשולחננו ולגופנו.
- כימיקלים הנפלטים על-ידי הפלסטיק עלולים לגרום למחלות קשות, לפגיעה במערכות החיסון, לפגיעה בפוריות, ועוד.
- מדי שנה נעשה בישראל שימוש בכ-4.5 מיליארד כלים חד-פעמיים! רק 8% ממוחזרים, והיתרה מוטמנת או מושלכת לשטחים פתוחים.