12.07.16 / 12:45
הרמב"ם בנה שיטה שלמה ומקיפה, אשר במסגרתה נכללים כל מושגי הדת ודרישותיה מצד אחד, וכל מושגי השכל ודרישותיו ההגיוניות מצד אחר. קבלו את מורה הנבוכים של העם. הובא מאתר הידברות מתוך מאמר של אברהם שושן
לפי הרמב"ם חשיבותו של גוף בריא היא ביכולתו להביא את האדם למעלת ידיעת האלוקים. לפיכך, צריך האדם להרחיק את עצמו מדברים המזיקים לגוף ולנהוג באופן שיבריא ויחלים את גופו. הרמב"ם נחשב לרופא גדול בתקופתו, ורבים מן הכללים שהמליץ עליהם מומלצים גם בימינו:
הרמב"ם הצהיר שמי שינהג על-פי הכללים שהציג, לא יבוא לידי חולי כל ימיו ו"יזקין הרבה וימות ואינו צריך לרופא, ויהיה גופו שלם ועומד על בוריו כל ימיו..."
"לעולם לא יאכל אדם אלא כשהוא רעב, ולא ישתה אלא כשהוא צמא". כשאדם מרגילעצמו לאכול רק על-פי תחושת הרעב, ונמנע מלאכול מזון כאשר גופו אינו צריך לו – הוא מונע עצמו ממחלות רבות וקשות. מסיבה זו אל לו למלא כרסו, אלא יפסיק כאשר מילאשלושת-רבעי רעבונו.
"לא ישתה מים בתוך המזון, אלא מעט ומזוג ביין". גם כיום ישנם הסוברים כי שתייה בארוחה עלולה להפריע את פעילותם של מיצי העיכול.
"פעילות גופנית: לא יאכל אדם עד שילך קודם אכילה, עד שיתחיל גופו לחום, או יעשה מלאכה, או יתייגע ביגע אחר".
אכילה בניחותא, לא בעמידה ולא בהליכה. האכילה הנינוחה מאפשרת לעיסה ממושכת, שחשיבותה בפירוק המזון ידועה היום (הרוק שבפה שייך למערכת העיכול ויש בו אנזים המפרק עמילן).
הרמב"ם ממליץ לאכול תחילה דברים המתעכלים מהר, כגון פירות וירקות, ורק אחר כך לאכול מזון הדורש עיכול ממושך יותר, כגון עוף ובשר: "לעולם יקדים אדם דבר הקל ומאחר הכבד". גם בימינו תזונאים ממליצים לאכול מזון קל לעיכול לפני מזון קשה לעיכול. כמו כן הוא ממליץ על הפרדה של מזונות חמוצים ומתוקים, וכפי שידוע ברפואה של ימינו, כל סוג של מזון מתעכל באמצעות אנזימי עיכול שונים
בימות החמה יש לאכול מאכלים קרים חסרי תבלינים או מתובלים במידה, ובימות הגשמים לאכול מאכלים חמים ומתובלים.
יש להיזהר ממזונות המסוכנים לבריאות כסמי מוות: מזונות מרים או מקולקלים, כגון דגים ישנים וגבינות מלוחות.
אין לאכול לחם שנילוש בשמן ולא סולת מנופה עד שלא נשאר בה ריח מורסן (סובין, קליפות). זוהי אזהרה מאכילת קמח לבן, שנזקיו למערכת העיכול ידועים זה מכבר.
בימות החמה יאכל אדם שני שלישים ממה שאוכל בימות הגשמים.
כשיצא אדם מן המרחץ ייזהר שלא להתקרר, ואף בימות החמה צריך להיזהר.
צריך אדם לישון שליש משעות היממה – שמונה שעות – ורצוי שיקום משנתו מעט לפני זריחת החמה. משך ושעת השינה חשובים מאד לבריאותו של האדם.
לא רק המזון אחראי לבעיות בריאות, אלא גם ההיגיינה. הרמב"ם ממליץ לגור בעיר שיש בה מים זורמים ובתי מרחץ.