15.12.22 / 14:40
החלה היא בעצם זכר למן אשר ירד מן השמיים בזמן הנדידה של של בני ישראל אז במדבר. הכוונה היא בעצם לשחזר כמה שאפשר את האופן אשר בו ניזונו כל בני ישראל מן המן, זאת הסיבה העיקרית גם לכך שמי שמקיים הקידוש בעצם בוצע את החלה לכמה חתיכות וזורק אותה לכל המסובים. בזמן הנדידה שלהם במדבר ההמן אשר ירד מהשמיים היה עטוף בין שתי השכבות, האדמה מלמטה כמובן והטל אשר נמצא למעלה, ובגלל זה את החלה גם צריך על פי המסורת, להניח ולעטוף בין שתי עטיפות, שזה בעצם השולחן או קרש החיתוך מלמטה, והכיסוי אשר מכסה מלמעלה. זאת בעצם הדרך שלנו לחיות בתקופה של היום ולחוות את הנס של ירידת המן מאז.
למה מכסים את החלות?
בתקופה של התלמוד לא היה בכלל כיסאות ושולחנות, ואת הארוחה הסועדים היו מקבלים על גבי כמה מגשים שונים אשר עמדו על שלוש רגליים. בשביל להבדיל את הארוחה של השבת מכל שאר הארוחות בימי החול, המגשים אלה בעצם הוכנסו לתוך החלל של הסעודה רק לאחר סיום הקידוש. בגלל שהיום יש המון סוגים של שולחנות וכיסאות ואנחנו כבר עורכים בעצם את השולחן עוד לפני הקידוש עצמו, נהוג מאוד לכסות את החלה אשר מסמלת את ההתחלה של הארוחה, עד לסיום של הקידוש. טעם נוסף חשוב אשר יש לנושא של כיסוי חלה טמון בזה שהמנהג הרגיל הוא בעצם לאכול כמה מאכלים שונים על פי הסדר של ההופעה שלהם בתורה. ואמנם, בפסוק אשר מפרט את שבעת המינים אשר בהם התברכה הארץ שלנו, כתוב חיטה לפני ענבים, אבל בליל שבת חייב לערוך קידוש ובגלל זה בעצם, טועמים קודם כל מהענבים לפני שאוכלים בכלל את החיטה.
סוגים שונים של כיסויים
באתר שלנו אתם תוכלו למצוא שלל רחב של כיסויים לחלה בשלל סגנונות מאוד מעוטרים יחד עם מגוון רחב של מוטיבים יהודיים וגם כמובן, פסוקים אשר קשורים אל השבת. יש המון כיסוי חלה עם רקמה שהיא נוצרה מעבודת יד או רקמה של מכונה. יש כיסוי חלה צבעוניים ויש כאלה אשר נמצאים בצבע אחד. יש כיסויי חלה אשר עשויים ממשי או קטיפה או מבד אחר מיוחד, וחלק מהכיסויים של החלה עשויים בעבודת יד.
מקור השם של חלה
מקור השם ''חלה'' לא ברור לחלוטין, ויש המון גרסאות אשר חלקן משחקות יחד עם הפועל ''חלל'' או ''חלווה'' שזה אמר מתוק בערבית, בשביל למצוא את ההסבר האמיתי למקור של השם של החלה. המילה חלה מופיעה בספר במדבר אבל המשמעות שלה דאז הייתה יותר מידת אומדן של משקל או כמות. החלה בתנ"ך היא הכמות של הבצק מדגנים אשר נתרמה או הופרשה בתור מנחה אל הכוהנים בבית המקדש. יתכן שהמנהג של החלה בשבת מגיע מאז, מהחלות של הלחם אשר היו נהוגות להיות בבית המקדש. כיום נהוג מאוד לשים שני חלות על השולחן של שבת מתחת לכיסוי של החלה לזכר מנת המן הכפולה אשר ירדה ביום שישי.