24.12.19 / 10:55
מה זה פטנט? פטנט הוא למעשה הוכחה משפטית כתובה, הניתנת כחוק על ידי המדינה, ובה יש בעלות בלעדית על הפטנט עבור הבעלים המקורי שהמציא את ההמצאה. בדרך כלל נותנים בעלות על הפטנט למשך עשרים שנה, לפי החוק. אם משתמשים בפטנט ללא קבלת אישור מבעלו של הפטנט, אז זה נקרא הפרת זכויות יוצרים, ונחשב לא חוקי.
אז נשאלת השאלה מתי כדאי לרשום פטנט? בעיקרון, אחרי שבוצעו הבדיקות המקדימות אשר הוכיחו שאין פטנט או המצאה דומה לרעיון שלנו, ואז ניתן להתקדם לשלב של כתיבת הבקשה לרישומו של הפטנט. רק לאחר בדיקה מקיפה שאכן לא נמצא פטנט דומה או המצאה זהה לרעיון שלנו, רק אז נוכל להתקדם לשלב הגשת הבקשה לרישום הפטנט.
יש כאמור לבצע את הגשת הבקשה רק לאחר שאנו שקטים שהבדיקה המקדימה הייתה תקינה כדי למנוע אי נעימויות לאור הזמן הרב שהשקענו כדי לקדם את הרעיון שלנו והכרתו כבלעדי שאין לאף אחד אחר. בשלב זה גם כדאי להתייעץ עם עורך פטנטים כדי להבין באילו מדינות נדרש להגיש את הבקשה לאישור ההמצאה. בנוסף, עורך פטנטים יוכל לכוון ולהדריך אודות העלויות הצפויות בתהליך הגשת הבקשה לרישום פטנט, וזה היבט חשוב כדי להיות מוכנים לכל דבר לא צפוי, כולל עלויות מגוונות וכן תהליכים נוספים בהליך הרישום של הבקשה לפטנט. יש להתייעץ עם עורך פטנטים בכל הסוגיות האלו לעיל כדי לדעת שמתקדמים נכון ובצורה יעילה לרישום הפטנט.
דבר נוסף ומעניין מיוחס לאמנת PCT. אמנה זו נחתמה בין 152 מדינות, כולל ישראל החברה באמנה זו, ומטרתה של האמנה היא ליצור מערכת אחידה לרישום של פטנט, ברחבי העולם. כך, למעשה, אם מגישים בקשה לרישום פטנט במדינה אחת, אז ניתן להגיש אוטומטית גם במדינות אחרות החברות באמנה זו את הבקשה לרישום הפטנט. הבקשה תיבחן בכל מדינה על ידי הגורם המקצועי המתאים, אשר יבחן את הבקשה ויסיק האם היא מתאימה לרישום לפי החוק. האמנה מאפשרת לחסוך בעלויות כי מגישים בקשה בינלאומית יחידה, במקום לשלם כסף על מספר בקשות במדינות שונות, וזה היתרון של האמנה לעיל, החוסכת את התהליך המתיש של הגשת בקשה לרישום פטנט במספר מדינות בנפרד.
ומה קורה בישראל מבחינת רישום פטנט? לאחר בדיקה מקדימה שאין פטנט דומה בארץ ובעולם, מגישים בקשה לרישום הפטנט לרשות הפטנטים בישראל. לאחר הגשת הבקשה לפטנט, גורם מקצועי מרשות הפטנטים, יבחן את הבקשה ויבדוק את מידת תקינותה בהתאם לחוק. היבט זה חשוב כדי לעמוד בתהליכים הנדרשים לפי החוק ברישום של פטנט.
הגורם המקצועי ברשות הפטנטים יארגן דוחות לגבי כשירותו של הפטנט, ויהיה על מבקש רישום הפטנט לענות לדוחות אלו, כדי להתקדם בתהליך רישום הפטנט כנדרש לפי החוק.
זה תהליך ארוך ולא פשוט, אך אם ההמצאה תאושר לרישומה כפטנט, הרי שאז זמן ההמתנה יהיה שווה את המאמץ שהושקע בתהליך זה. נדרשת סבלנות רבה מאוד בכל התהליך הזה של בקשה לרישום פטנט בישראל. השלב הבא לאחר שהגורם המקצועי מרשות הפטנטים בחן ובדק שההמצאה תקינה ושאין שאלות נוספות הדורשות מענה, ואז לאחר בדיקה נוספת שאין התנגדויות לרישום הפטנט, ואז הפטנט מגיע לשלב הסופי המיוחל של רישומו כחוק של הפטנט ואילו בעליו יקבל תעודה מקורית המוכיחה את בעלותו על הפטנט שאושר וכן יוצג תוקף הבעלות על הפטנט. ניתן לראות שזה תהליך ארוך ולא פשוט אך בסופו, במידה ומתקדמים בהצלחה, מגיעים לשלב הסופי המיוחל של אישור הבעלות על הפטנט, ואין רגע מאושר יותר מכך, לאחר המאמץ הרב שהושקע בתהליך.