מטיילים ונהנים בין יישובי הדרום
30.10.20 / 08:42
מותר לצאת לטייל - בסוף השבוע הזה מגוון מקומות מרהיבים מחכים לכם לטיול באוויר הפתוח עם כל המשפחה בין יישובי הדרום! שמורות הטבע והגנים הלאומיים פתוחים ומגוון מסלולים, אז צאו לטייל ושמרו על ההנחיות!
אחרי ההקלות בהנחיות והסרת מגבלות המרחק והיציאה מהבית, זה הזמן לנצל את סוף השבוע לבילוי עם כל המשפחה באוויר הפתוח ברחבי באר שבע והדרום! אל תשכחו להקפיד על ההנחיות.
חוזרים לטייל בשמורות הטבע והגנים הלאומיים
שמורות הטבע והגנים הלאומיים נפתחים ואפשר לחזור לטייל! רשות הטבע והגנים פתחה מחדש עשרות גנים לאומיים ושמורות טבע למבקרים אחרי שהיו סגורים במהלך הסגר השני. שימו לב, הכניסה לאתרים תתאפשר רק בהזמנת מקום ותשלום מראש באמצעות מערכת רישום שהוקמה במיוחד באתר האינטרנט של רשות הטבע והגנים. זאת במטרה למנוע עומסי מבקרים בלתי צפויים ולהבטיח חווית ביקור מהנה ובטוחה בהתאם להנחיות התו הסגול.
האתרים שנפתחו למבקרים בדרום: שמורת טבע עין גדי, גן לאומי מצדה, גן לאומי תל ערד, גן לאומי פארק הבשור (אשכול), גן לאומי תל שבע, גן לאומי ממשית, גם לאומי עין עבדת, גן לאומי עבדת, שמורת טבע ומרכז מבקרים מכתש רמון, חי רמון, שמורת טבע חי בר יטבתה, שמורת טבע חוף האלמוגים.
ללא צורך בתיאום מראש: גן לאומי אשקלון, גן לאומי שבטה, גן לאומי קבר בן גוריון, גן לאומי חוף פלמחים.
הביקור בגנים הלאומיים ושמורות הטבע מחייב שמירה על הנחיות התו הסגול בהן חובת עטיית מסיכה, שמירת מרחק ומניעת התקהלויות. הכניסה לגנים לאומיים ולשמורות הטבע תתאפשר בהזמנת ביקור מראש בלבד באמצעות מערכת הרישום באתר האינטרנט של רשות הטבע והגנים ועל פי המכסות המאושרות בכל מועד בכל אתר. מערכת הרישום לביקור באתרים זמינה באתר ניתן לבצע את הרישום לתקופה של שבועיים קדימה.
בעקבות סוד בושם האפרסמון
מאות שנים ייצרו תושבי עין גדי הקדומה את בושם האפרסמון, הבושם האיכותי והיקר ביותר בעולם העתיק. הם לא גילו לאיש את סוד ייצור הבושם ובפסיפס העתיק בבית הכנסת אף נמצאה קללה איומה: "מוות אכזרי לכל בני משפחתו ולאיש אשר יעז לגלות לזרים את סוד העיירה".
מי שמאמין לא מפחד – בואו לעזור לארכאולוגים לגלות מחדש את סוד ייצור הבושם המופלא. יחד תפתרו חידות ותגברו על מכשולים וכמובן על הקללה הנוראית בדרך לייצור בקבוקון בושם אישי משלכם. מחיר ערכת השתתפות במשחק 50 ₪ לכל המשפחה. משך המשחק כשעה וחצי, מתאים לקבוצות ולמשפחות.
איפה: גן לאומי עתיקות עין גדי
בהזמנה מראש בלבד, פרטים באתר רשות הטבע והגנים
פארק נחל באר שבע
לא חייבים לצאת מהעיר באר שבע כדי לראות ירוק בעיניים ולטייל בשטחים פתוחים. פארק נחל באר שבע הוא מקום מצויין להליכה עם המשפחה, אימוני ריצה ורכיבה על אופניים. לאורך הטיילת ניתן לרכב באופניים או ללכת ברגל מטיילת אימבר עד גן הפעמון. מנקודת הגשר התורכי ניתן לרכוב דרך 11 בוסתנים ירוקים בפארק עד תל באר שבע. הפארק המחודש שנבנה על ידי עירית באר שבע יחד עם מנהלת העיר העתיקה והתיירות ובשיתוף קק"ל מציע מרחבי דשא ירוקים, חורשות של עצי נוי, אתרים היסטוריים, גשרים מעוצבים, מתחם ספורט, גן בוטני עם דגש על צמחייה מדברית ופינות ישיבה לאורך הטיילת.
יער חצרים- דרך הפסלים
אם חשקה נפשכם באמנות, אין מקום טוב יותר מיער חצרים לראות אמנות תחת כיפת השמיים. כשישה קילומטר ממערב לבאר שבע, סמוך לקיבוץ חצרים שוכן יער חצרים בו קיימים מגוון עצי יער ובצידי הדרך ישנן יצירות אמנות הפרוסות על פני שניים וחצי קילומטרים. בדרך הפסלים ניתן לבקר גם בבאר עלי אבו יחיה, גבעת הראדר ומאגורת חצרים. זוהי דרך הפסלים.
כיצד מגיעים? יוצאים מבאר שבע לכיוון מערב (שד' טוביהו, על פי השילוט "מוזיאון חיל האוויר"). ליד מלון נאות מדבר פונים דרומה (שמאלה) בשד' יגאל ידין. מגיעים לרחוב ג'ו אלון ופונים בו מערבה (ימינה) לכביש 2357 המוליך לקיבוץ חצרים ולמוזיאון חיל האוויר. מכאן יש לנסוע עוד כחמישה קילומטרים עד לתחילת דרך הפסלים.
יער להב
מצפון לבאר שבע, נטוע יער להב, שנחשב לאחד מהיערות הגדולים של קרן קימת לישראל. היער משתרע על פני יותר מ- 30,000 דונם ובו תוכלו למצוא מגוון דברים בינהם אתרי תיירות, מרכז לידיעת הארץ והכרת האזור ע"ש ג'ו אלון, מסלולי הליכה, מחילות מסתור, פריחות מדבריות, חניוני נופש פעיל, שבילי אופניים ואתרים ארכיאולוגיים. קק"ל הכשירה ביער מסלולי הליכה ורכיבה על אופניים, הסדירה אתרים ארכיאולוגיים והקימה חניונים, מבקרים רבים נהנים לפקוד את היער ולטייל בין האתרים השונים בכל עונות השנה.
כיצד מגיעים: מכביש 40 - בצומת דבירה פונים מזרחה. 2.4 ק"מ אחרי שביל הכניסה לקיבוץ דביר פונים דרומה (ימינה) בדרך עפר טובה לכל רכב.
ערוץ ארבע הבורות- מסלול הליכה בתוך ערד
אורך המסלול: מסלול מעגלי באורך 6 ק"מ
דרגת קושי: קל-בינוני, מתאים לילדים מגיל 4
נק' יציאה: קצה רחוב חברון בערד, בסמוך לפארק הצפוני
על המסלול: מקצה רחוב חברון צפונה ישנו שביל מסומן כחול. אחרי 1 ק"מ תרדו לערוץ בו חצובים 4 בורות במרחקים קצרים זה מזה. השביל יוצא מהערוץ, עובר בקרבת בור חמישי ומסתיים במאגורת רחמים. ממאגורת רחמים חוזרים בנחל חסד אל הצד המזרחי של פארק ערד.
למסלול מפורט לחץ כאן
נחל צאלים עליון ובירכת צפירה
(המסלול כולל את- כפר הנוקדים, בור עטין, הר צפירה, הקניון העליון, ברכת צפירה וחניון לילה בריכת צפירה)
אורך המסלול: מסלול מעגלי למיטבי לכת באורך 11 ק"מ, זמן הליכה משוער כ-7 שעות.
דרגת קושי: מומלץ מגיל 8 ומעלה
נק' יציאה: כפר הנוקדים ב- WAZE
על המסלול: הטיול לנחל צאלים עליון כולל כמה יתרונות- גישה קלה יחסית, סיכוי טוב לגבי מים מלאים בחורף ובאביב, קניון פראי ומעברים מאתגרים שמחייבים זהירות ועזרה הדדית
למסלול מפורט לחץ כאן
תצפיות נוף מעל קניון נחל צאלים, כפר הנוקדים, חניון בירכת צפירה, השביל האדום, הביל הכחול, חניון מצדה מערב
אורך המסלול: 14 ק"מ. ניתן לקצר ב-3 ק"מ אם מתחילים את המסלול הרגלי מהקילומטר ה-14.5 בכביש מצדה מערב, בשביל מסומן ירוק, ישר אל ראש מעלה נעמה.
דרגת קושי: מסלול קל עד בינוני למשפחות ומטיבי לכת. מומלץ מגיל 8 ומעלה.
נקודת יציאה: חניות הלילה בבירכת צפירה. להגעה לחניון נוסעים מכביש ערד- מצדה 3199 עד חוות הנוקדים. מול חוות הנוקדים ישנה דרך מסומנת שחור ששואפת צפונה. נוסעים עליה עד שהיא פונה חדות שמאלה לאחר 3 ק"מ.
על המסלול: מסלול רגלי על שבילים נוחים, בלי עליות משמעותיות. תצפיות הנוף היפות בדרום מדבר יהודה, מראש מעלה נעמה, מול מפלי גורני ועין נמר, אל מוצר נחל צאלים לבקע ים המלח תוך כדי חציית נחל ענבה עליון. מקומות מוצלים להפסקות יש ליד יציאת השביל האדום מנחל גורני או קירות מצוקיים מוצלים בסמוך לשביל החוצה את נחל ענבה.
למסלול מפורט לחץ כאן
מסלול תצפיות וחניונים בכביש מצדה מערב
אורך המסלול: 21 ק"מ- 40 ק"מ
דרגת קושי: קל- בינוני
נק' יציאה: רחוב מואב וצור, בערד
על המסלול: תצפיות מרשימות לעבר מדבר יהודה וים המלח. המסלול יכול להיעשות ברכב או באופניים. חלק מהאתרים מתאימים גם לאנשים עם מוגבלויות.
למסלול מפורט לחץ כאן
מצפה בית אשל, באר שבע
מבנים עתיקים, מדשאות ענק ואחד המקומות החשובים בהיסטוריה של הנגב. מצפה בית אשל, היושב סמוך לפארק נחל באר שבע, מזמין משפחות לביקור בסיפור של מדינת ישראל והנגב. בית אשל, שהוקם בשנת 1943, היווה נקודת מאחז חקלאית בנגב והיה אחד משלושת המצפים שהוקמו בדרום במטרה לשמור על הקרקעות באזור על ידי חקלאות ועבודות אדמה. במלחמת העצמאות אנשי בית אשל שמרו על הגבול הדרומי נגד הצבא המצרי אך חטפו הפצצות רבות והמבנים נהרסו כמעט לחלוטין. קרן קימת לישראל, שליוותה את אנשי בית אשל וסייעה להם במהלך השנים לרכוש קרקעות בנגב, שיפצה את האתר ושיחזרה את המבנים שנפגעו בקרבות.
כיום המבקרים במקום יכולים לעבור על השבילים הסלולים בין מבני המתיישבים הראשונים בנגב ואף ליהנות מפיקניק במדשאות של בית אשל או בפארק נחל באר שבע הסמוך.
איך מגיעים: כדי להגיע למצפה יש לנסוע על כביש 25 באזור התעשייה של באר שבע. לפני הכניסה לעיר נוסעים לפי השילוט לפארק נחל באר שבע ולמצפה בית אשל.
יער המלאכים קריית גת
ביער המלאכים-שחריה של קק"ל תוכלו ליהנות מטיול נעים וקליל במסלולי הליכה מותאמים. ביער, אתרים ארכיאולוגיים וחניונים מצוידים בשולחות פיקניק ובמתקני משחק לילדים. ביער סללה קק"ל כביש היקפי חד כיווני המקיף את לב היער וממנו ניתן להגיע לכל החניונים ושבילי ההליכה.
הדרך עוברת תחילה בחניון עמק החרובים ומגיעה לבית היערן ולחניון המרכזי שבלב היער. לידו ניצב מגדל התצפית. מהחניון המרכזי נמשכת הדרך לחניון הנופש הפעיל, אחר כך מגיעה למצפור הצופה מערבה ומשם שבה לכניסה ליער. מעבר לכך קיימים ביער שבילי הליכה לאתרים ארכיאולוגיים שונים המספרים על החיים הקדומים באזור.
אחד האתרים המוכרים ביער הוא חורבת כרוע, היושב בצפון היער. ליד החורבה קק"ל הציבה שולחנות פיקניק וברזי מים לטובת המטיילים. בחורבה עצמה נעשו בעבר חפירות ארכיאולוגיות שחשפו שרידי מבנה ציבורי ובור מים עתיק. חלק מהמבנה, כך מאמינים ברשות העתיקות וקק"ל, שימש כבית כנסת עתיק מהתקופה הביזנטית.
איך מגיעים: הכניסה ליער מכביש קרית גת-בית גוברין (כביש 35), כארבעה קילומטרים ממזרח לקרית גת. דרך סלולה יוצאת מהכביש צפונה (בוייז: יער המלאכים שחריה).
פארק גולדה, צומת משאבים
בפארק גולדה תוכלו ליהנות מאווירה מיוחדת ומרגיעה המתאימה להליכה קלילה והתאווררות ההכרחית בזמן הזה. פארק גולדה הוא פארק ירוק עם אגם במרכזו, שוכן בלב הנגב, בין צומת משאבים ורביבים. הפארק מספר את סיפור הנגב, מהשבטים הבדואים שהשתמשו במקום לבארות מים, דרך לוחמי אנז"ק האוסטרלים בדרך לכיבוש באר שבע, ועד ראשת הממשלה הראשונה של ישראל, גולדה מאיר, על שמה נקרא הפארק כיום. הפארק מציע למטיילים מסלולי טיול רבים המלמדים על ההיסטוריה של המקום.
כחלק מתכנית קק"ל לקידום תיירות בדרום, ולשם שיקום נופי נחל רביבים, הקימו בקק"ל, בשיתוף ידידי קק"ל בארה"ב, את פארק גולדה, הסמוך לקיבוץ רביבים. הפארק משתרע על שטח של 540 דונם ובמרכזו אגם באורך 170 מטרים, האוסף את מי המרחצאות הסמוכות, נווה מדבר, ואת מי התהום הגבוהים הנמצאים באפיק הנחל. בגדה הדרומית של האגם הקימו בקק"ל מדשאות, מתקני שעשועים לילדים, ופינות ישיבה ושולחנות פיקניק. בנוסף, קיימים בפארק מספר מסלולים ואתרים למטיילים. הסיור בפארק גולדה אורך כשעתיים, המעבר בין המקומות השונים בפארק הוא עד ק"מ אחד.
איך מגיעים: לבאים מצפון (מבאר שבע) בצומת משאבים פונים ימינה לכביש 222 ומגיעים לאחר כ-2 ק"מ לשער הפארק
חורבת בית לויה - מקום קסום בשפלת יהודה
משמרת שרידי יישוב יהודי מתקופת הבית השני, ושרידי יישוב נוצרי מהתקופה הביזנטית, האתר הקדום של בית לויה ממוקם לצד הדרך הרומית העתיקה שקישרה בין הערים הגדולות מרשה ובית גוברין לבין לכיש וחברון.
מיקומו האסטרטגי של הכפר על הדרך החשובה בשפלת יהודה הגבוהה ובסמיכות לאדמות השפלה הפוריות למרגלותיו היו לגורמים החשובים בהתפתחות תעשיית החקלאות העשירה של המקום.
אנשי הכפר הקדומים חצבו בסלע הקירטון מערכות מגורים וחללי תעשייה בהם התגלו מתקני חקלאות מתוחכמים כמו בית הבד, קולומבריום וגתות. בין המבנים התגלו שרידים של כנסיית בזיליקה ובה ריצפת פסיפס מפוארת עם עיטורי בעלי חיים וצורות גיאומטריות מרהיבות
חורבת בית לויה מצויה בלב שטח אש צבאי בשפלת יהודה לכן ניתן לבקר במקום רק בשישי שבת.
מהחורבה נוף משגע לכל עבר, והשטח שסביבה ללא התיישבות מודרנית והוא נהדר לטיולים
מה במקום ?
בית בד - אל בית הבד יורדים במדרגות טובות. שער ברזל פרוץ נמצא בכניסה לבית הבד. בת הבד היה מסוג קורה. הקורות נשענו על הקיר הצפוני. הזיתים המרוסקים נסחטי בתוך עקלם. הקורות נלחצו מטה באמצעות משקלן של אבנים גדולות שנקשרו אל הקורות.
מקווה טהרה יהודי- בכניסה אל בית הבד, מצד שמאל תמצאו בור גדול. אל הבור יורדים במדרגות רחבות. מבנה החדר מזכיר מקוואות יהודיים מתקופת בית שני. בקיר המקווה פתחים של מערות מילוט מאוחרות מתקופת מרד בר כוכבא.
מערות קולומבריה- כמה מערות קולומבריה גדולות חצובות בסלעי הקירטון. רדו אליהן בזהירות. בקירות המערות חצובים כוכים קטנים הכוכים הקטנים שימשו לגידול יונים, בניית קן והטלת ביצים. היונים שימשו בעת העתיקה למאכל, ביצים למאכל, ההיונים שימשו כקורבנות בתרבות ההלניסטית, הרומית והיהודית. לשלשת העופות שימשה לזיבול השדות.
איך מגיעים?
כניסה לשטח מצפון: אל "דרך הפטרולים" (סימון אדום) מגיעים מכביש 35, כ-6 קילומטר מזרחית לצומת בית גוברין. נוסעים בה כ-7 קילומטר לכיוון דרום.
כניסה לשטח מדרום: דרך הפטרולים מגיעה כביש 358, כחצי קילומטר מזרחית למושב אמציה חוברים אל דרך לא מסומנת. הדרך הלא מסומנת מתחברת אל "דרך הפטרולים", סימון אדום. נוסעים בה כ-3 קילומטר לכיוון צפון.
טיפוס לגבעת חורבות בית לויה: אין סימון בצומת. יש שלט פח גדול.